mandag den 2. maj 2016

Gennemgang af sværter (+video)

I dag vil jeg lave en gennemgang af forskellige sværter, og fortæller lidt om sværternes funktioner.


Jeg har lavet en video, hvor I kan se en dybere beskrivelse. Video kan ses her:



Overordnet set findes der 2 slags sværter - dye ink og pigment ink. 
Dye ink er en sværte, hvor farven trækker ned i papiret, men at sværten ved pigment ink lægger sig mere som et pigment ovenpå papiret.
Dye inks aftryk bliver pænere efterhånden, som motivet tørrer, da farven trækker ned og fordeler sig i papiret.
Pigment er våde længere, og fungerer derfor rigtig godt til f.eks. embossing. Det er typisk en tykkere sværte end dye inks, og man må ikke trykke for hårdt på sværten, når man skal stemple. Hvis man gør det, kan farven sætte sig i de små revner på stemplet, hvilket ikke giver et godt aftryk.
Pigment sværter duer generelt ikke til Copics.


Memento sværten findes i 2 størrelser, men indeholder samme slags sværte. Det er en dye ink, som fungerer godt til både vandfarver og Copics. 


StazOn er en sværte, som er lidt anderledes end alle andre, da man man StazOn kan stemple på ikke porøse overflader som f.eks. glas. Den duer ikke til Copics, men fungerer fint til vandfarver. Kan også bruges til at embosse med. 
Ved nogle sværter - blandt andre StazOn - er der et lagt et stykke plastik over sværten. Dette plastik skal gemmes og bruges, når du opbevarer din sværte, da det sikrer, den ikke tørrer hurtigt ud. 


Versafine er en pigment sværte, som er rigtig god til vandfarver, men som ikke fungerer til Copics. Det er god til at stemple meget fine detaljer på et stempel, og også rigtig god til embossing. 



Archival Ink er en sværte, som fungerer rigtig godt til vandfarver.



Distress Ink er lidt specielle. De er en vandbaseret dye ink, som er rigtig god, hvis man vil lave forskellige effekter med f.eks. blending tools. Det er ikke en sværte, som giver et særligt godt stempelaftryk i forhold til de andre sværter. Den duer ikke til vandfarver, men fungerer godt til Copics. Desuden kan den også bruges til embossing.

Jeg har forsøgt at lave en oversigt over de forskellige sværter, hvor man kan se, hvordan de stempler, og hvordan de fungerer med vandfarver og Copics.





Jeg vil lige nævne et par andre sværter også ;) 



VersaMark er en oliebaseret pigmentsværte, som er rigtig god til at lave vandmærkeeffekt med. Det er hvor man stempler et motivt på et stykke farvet karton, og man vil der, hvor man har stemplet kunne se farven træde igennem.
Dette er også min foretrukne sværte til embossing og til effekter med Perfect Pearls.
Det er vigtigt, man ikke trykker for hårdt på sværten, da det er en tyk sværte, som kan sætte sig steder på stemplet, hvor man ikke ønsker det.  




Hero Hues fra Hero Arts er en hvid pigment sværte, som er min foretrukne, når jeg ønsker et hvidt aftryk. Den er også rigtig fin til embossing.


Hvis jeg skulle anbefale 3 gode sværter, så vil det være Memento, VersaMark og Versafine. Men bruger alle sværter her i indlægget på forskellige tidspunker ;)


Til slut vil jeg lige snakke lidt om, hvordan sværter kan farve dine stempler. Dette er altså ikke noget, man skal frygte - tværtimod. Det er et tegn på, at stemplet er af en god kvalitet.
Stemplet er rent, selvom det har taget imod noget farve.
På billedet kan I se to stempler fra samme stemplesæt. Det ene har været brugt meget, mens det andet er helt nyt. Men der er ingen forskel på, hvordan de to stempler selvom den ene er blevet farvet.
Det er ofte dye inks, der farver stemplerne.
Jeg rengør mine stempler med en vådserviet. Det er nok. For meget stempelrens kan faktisk gøre mere skade end gavn. Hvis man bruger StazOn, er det dog en god idé engang imellem at rense stemplerne med en stempelrens, da den sværte er lidt hårdere ved stemplerne end andre.

Det var alt for denne gang ;)

Sig endelig til, hvis I har nogle spørgsmål! 

- Mette







1 kommentar: